De emigratie generatie

Weet jij waar je grootouders opgroeiden? Weet je hoe je ouders elkaar hebben ontmoet? Weet je hoe je je naam hebt gekregen?

Hoe meer kinderen opgroeien met hun familieverhalen, des te evenwichtiger blijken zij zich te ontwikkelen. De ‘do you know scale’ en het onderzoek van Duke en Fivush (lees meer in de linkjes) zijn één van de pijlers onder de werkwijze van stichting De emigratie generatie.

De emigratie generatie is sinds 2016 actief in de stad Utrecht en ontving in 2019 de Tolerantieprijs op het bevrijdingsfestival.

  • Met ons lespakket voor 10-14 jarigen verbinden we kinderen met migrantenouderen middels de migratieverhalen van deze ‘vertel-opa’s en oma’s’. Zo werken wij aan het vastleggen en doorgeven van wat wij zien als onze gezamenlijke Utrechtse geschiedenis. Hiermee willen wij aandacht vragen voor de levensverhalen van migrantenouderen, vaak ondernemend en met een avontuurlijk randje.
  • Inmiddels is er vanuit onze groeiende groep vaste vertel-ouderen de vraag gekomen om elkaar vaker te ontmoeten en samen herinneringen op te halen, vast te leggen en te delen met betekenisvolle mensen uit de omgeving (familie, buurt, moskee en verenigingen). Dus naast de uitnodigingen vanuit de jonge generatie, gaan er ook uitnodigingen vanuit de ouderen komen, aan de jongeren.
  • Ons doel is Utrechters uit diverse leeftijdsgroepen en van diverse achtergronden in de buurt en de stad met elkaar verbinden. Zo zetten we ons in voor een inclusief Utrecht met nieuwsgierige, positieve, respectvolle omgang met elkaar.
  • De doelgroep kinderen tussen 10 en 14 hebben wij niet voor niks gekozen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die hun familiegeschiedenis kennen steviger en tevredener in het leven staan (Duke&Fivush, Do you know scale). De emigratie generatie werkt met name op basisscholen, en in toenemende mate ook daarbuiten (meidenclub, havoklas..).

De emigratie generatie sluit daarom graag aan bij ‘Ouders van Betekenis’ en draagt waar mogelijk binnen de reguliere activiteiten graag bij.

Linkjes do you know scale:

https://www.nytimes.com/2013/03/17/fashion/the-family-stories-that-bind-us-this-life.html

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-stories-our-lives/201611/the-do-you-know-20-questions-about-family-stories

Linkje De emigratie generatie:

http://www.emigratiegeneratie.nl/